Recension av
Det Bruna Bandet
Ett collage om händelser 1941 - sanna som fiktiva

av Björn F Eklund


Förlag: Virens, 2023.
Antal sid: 493.
ISBN: 978-91-988004-6-3


Björn F Eklund har en lång och gedigen erfarenhet av svensk galoppsport och är väldigt intresserad av och insatt i svensk galopphistoria. Inom svensk galopp har han bland annat varit sportchef på Täby Galopp och Generalsekreterare på Svensk Galopp.


Björn Eklund har tidigare skrivit faktaböcker om galopp, bl.a. Täby Galopp 50 år (2010), Jockeyklubben - 125 år i galoppsportens tjänst (2014), Från Heden till Bro Park, Galoppsporten i Sverige under två århundraden (2015) och Jockeys (2021).


I Det Bruna Bandet som är en skönlitterär roman blandar Eklund fiktion och fakta. Boken skildrar tiden under andra världskrigets första år omkring 1941. I fokus är galoppsporten så som den tilldrog sig i Sverige då, på Ulriksdals galoppbana men också en del från Jägersro och fullblodsavelsverksamheten ute i landet.


Sverige är neutralt men blir allt mer indraget i krigshändelserna. Både Danmark och Norge är ockuperat och de nazistiska influenserna med ”Sverigevännerna” - Det Bruna Bandet - nästlar in sig mer och mer.


Bokens huvudperson är 17-årige Viktor Odvall, som lämnar sitt föräldrahem på Gotland för att börja gymnasiet på Norra Latin i Stockholm. Han besöker Ulriksdals galoppbana och blir omedelbart fängslad av hästarna, människorna och sporten. Snart får han lära känna stallfolket, tränare Tor Lundgren, hästarna och jockeyerna - och får hjälpa till med att träcka (leda) hästarna till och från ledvolten när de ska tävla.


Viktor blir också bekant med Kapplöpningssällskapets tävlingssekreterare, kapten Folke Stålhammer. Kapplöpningssällskapet håller då till högst upp i Norra Kungstornet i Stockholm.


I romanen möter man också den judiske jockeyn Josef Buschberger som blir motarbetad och utsatt för misshandel av ”Sverigevännerna”. Kapten Stålhammer är orolig över de nazistiska strömningarna, övergreppen mot Buschberger och de anonyma flygbladen som sprider antisemitisk propaganda och som har delats ut efter löpningarna. Stålhammer anlitar detektiv Hardinger för att ta reda på vilka personer som ligger bakom. Man har misstankar om att det är några hästägare och deras ”vänner” i ”det bruna bandet”.


Viktor får flera vänner, bland andra Buschberger, jockeyn ”Buster” och klasskamraten Ingvar. Ingvar och hans söta syster Gerda introduceras till galoppsporten av Viktor, som bjuder in dem till tävlingarna på Ulriksdal. Viktor blir mycket förtjust i Gerda, men under sommarlovet på Gotland träffar han barndomskamraten Iris, som han också blir fäst vid. Han slits därefter mellan de två kärlekarna. Något som ger honom mycket huvudbry, längtan och samvetskval.


I boken figurerar flera välkända tränar-, jockey- och hästnamn från den tiden, tillsammans med de fiktiva. Läsaren får följa galopploppen och efter varje tävlingsdag har författaren satt in en faktisk resultatdel som även inkluderar den fiktive tränaren Lundgren och hans hästar.


Vid sidan av den mörka krigsoron som lurar runt hörnet - får läsaren uppleva galoppsporten på Ulriksdal, följa den allmänna nyhetsbevakningen, de kulturella begivenheter som stod till buds, såsom filmer, musik, litteratur och teater.


Helt igenom, i varenda stavelse, lever författaren sig in i tidsandan - i allt kring miljö, seder och bruk. Det är som att vara där, i början av 1940-talet. Mycket intressant, fängslande och lärorikt och man förstår vilket arbete författaren måste ha lagt ned för att få allt absolut autentiskt.

Boken innehåller också ett flertal fotografier och illustrationer.


Helena Mansén, galoppfocus.se, 10 mars 2024.